Следвайте Гласове в Руската петролна компания Лукойл опровергава твърденията за доставка

...
Следвайте Гласове в Руската петролна компания Лукойл опровергава твърденията за доставка
Коментари Харесай

Лукойл мисли дали да съди Асен Василев по темата с горивото за Украйна

Следвайте " Гласове " в 
Руската петролна компания " Лукойл " опровергава изказванията за доставка на горива за Украйна от рафинерията ѝ в България или посредством други канали и не изключва опцията да се обърне към съда.

" Във връзка с новата вълна спекулативни изявления в медиите още един път заявяваме, че нямаме контракти и не сме доставяли през 2022 година своя продукция в Украйна от завода в Бургас (България) или посредством някакви други канали ", се показва в публично изказване на компанията.
" Компанията си резервира правото да се обърне към съда за отбрана на бизнес репутацията си ", се показва още в изялението, представено от ТАСС.
Според " Лукойл " изказванията за хипотетичните доставки са поради вътрешнополитически борби в България, антируска акция, а появяването им в общественото пространство на Руската федерация се дължи на безскрупулна конкуренция на вътрешния енергиен пазар. " Лукойл " акцентира, че такива догатки по-рано са опровергавани и от представител на посолството на Русия в България.

Германският в.  съобщи по-рано този месец, базирайки се на някогашния министър на финансите и вицепремиер Асен Вaсилев, че България посредством задгранични медиатори е снабдявала Украйна с дизелово гориво след съветската инвазия, като то е било създадено от рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ".
" Лукойл " тогава съобщи, че българските управляващи в никакъв случай не са се обръщали към управлението на предприятието му с молба за доставка на гориво за Украйна. Припомняме, че ръководителят на долната камара на съветския парламент Вячеслав Володин разпореди на Комисията по сигурност и битка с корупцията към Думата, както и на комисията по енергетика, да проучат информацията за доставките на гориво, създавано от рафинерията на " Лукойл Нефтохим " за украинската войска. Това е рафинерията в Бургас.
Друг депутатът от Руската дума Константин Затулин заяви в своя канал в Telegram, че е обърнал внимание на Народното събрание върху публикация в за доставките на гориво за Украйна. Изданието цитира българския вестник " Капитал ", съгласно който влакове с гориво, създадено в Бургас, са пътували за Украйна през Румъния. Тъй като комерсиалният представител на " Лукойл " в чужбина е " Литаско ", записана в Швейцария, " Лукойл " публично не е доставял гориво на Киев, написа вестникът.

За първоизточник на абсурда може да се преглежда публикация във вестник. В нея се прави връзка между твърденията на Асен Василев че: " 40% от горивото за украинците, при настъплението им към Изюм е обезпечено от Лукойл, посредством доставки през Румъния.. " и изявления на " "  за връзките в тази скица на " Лукойл ", " Литаско ", «Лукойл Бенилюкс».
Руското издание твърди, че на 13 януари 2023 година когато българските депутати одобриха дефинитивно законопроект, който планува въвеждането на външно ръководство в рафинерията в Бургас и пред актива " Лукойл " се обрисуваше вероятността за национализация, на същия ден, 13 януари, комерсиалното дъщерно сдружение на Лукойл Litasco подписа договорка с Oil Terminal, държавният оператор на петролния терминал в румънското пристанище Констанца, за превозване на нефт до рафинерията на Petrotel Lukoil в Плоещ с потенциал към 2,5 млн. т/год.
Договорът „ регистрира напълно ембаргото на Европейски Съюз върху морските доставки на съветски нефт и петролни артикули “. Малко евентуално е някой да се изненада, в случай че украинската войска в навечерието на офанзивата, планувана за тази пролет, получи нов главен снабдител на гориво. Намирането на радушен посредник не е мъчно.
За това, че най-бедната страна в Европа се е трансформирала в главен снабдител на гориво за въоръжените сили на Украйна, красноречиво свидетелства и още един факт – от 5 декември 2022 година страните от Г-7 и Европейски Съюз постановиха възбрана за морски превоз на съветски масло. По някаква причина беше направено изключение за България. Освен това на София беше позволено да изнася за Украйна " в символ на взаимност " избрани петролни артикули, създадени от съветски недопечен нефт. На първо място, дизеловото гориво и авиационното гориво, без които украинските танкове не могат да потеглят и бойните самолети не могат да летят.
Източници: ТАСС, rbc.ru, mk.ru
 
 
 
 
 
01 Фев 202336001 Фев 2023178701 Фев 202389501 Фев 2023166401 Фев 20238901 Фев 2023494КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023326311 Яну 2023198428 Яну 2023233926 Яну 2023457
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР